Kuva: Heidi Holma

Nykytunteen museo on virtuaalinen museo ja elämyksellinen kertomus poikkeusajan tunteista

Nykytunteen museo on osa valtioneuvoston kanslian Suomi toimii -kokonaisuutta, jolla tuetaan kansalaisten henkistä kriisinkestävyyttä.

Valtioneuvoston kanslian koordinoiman Suomi toimii -kokonaisuuden tehtävä on tukea ihmisten ja yhteiskunnan toimintaa ja jaksamista kriisitilanteessa sekä vahvistaa henkistä kriisinkestävyyttä ja resilienssiä viestinnän keinoin. Tavoitteena on antaa tukea ihmisten tunteille, vahvistaa luottamusta oman elämän hallintaan ja tärkeisiin yhteisöihin sekä luoda auttamisen ja tukemisen toimintakanava.

Nykytunteen museo on osa hanketta. Museoon on tallennettu Suomessa asuvien ihmisten tunteita pandemian ajalta, ja se tarjoaa mahdollisuuden reflektoida omia tunteitaan niiden kautta. Omien tunteiden ymmärtäminen ja niihin palaaminen on tärkeää toipumisen kannalta.

Tunteita on kerätty tutkimalla tilastoja, hakutrendejä, kansalaisten kulutuskäyttäytymistä, järjestöjen tutkimuksia, sosiaalisessa mediassa ja verkossa nousseita ilmiöitä, uutisia ja ihmisten liikkumista sekä käyttäytymistä poikkeusajan käännekohdissa, kuten valmiuslain julistamisessa tai Uudenmaan sulkemisessa. Kerätyn tiedon tueksi eri alojen asiantuntijat ovat auttaneet ihmisten käytöksen tulkinnassa.

Nykytunteen museo lanseerattiin syksyllä 2021. Se käsittelee tapahtumia vuoden 2020 alusta alkaen. Museo tulee täydentymään uusilla sisällöillä syksyllä 2022.

Nykytunteen museo auttaa meitä palautumisessa ja samalla tallentaa poikkeuksellisen ajan, poikkeuksellisella tavalla, olemalla ensimmäinen museo, joka keskittyy pandemia-ajan tunteiden tallentamiseen. Tunteiden ymmärtäminen ja tallentaminen tulevat myös tulevaisuudessa auttamaan yhteiskuntaamme vastaavien tapahtumien ennakoinnissa. Museoon jo kerätty ja sen keräämä tieto on tarkoitus luovuttaa Suomen Kansallisarkistolle ja sitä kautta tutkijoiden käyttöön.

Tiedotteet

Julkaistu 7.10.2021:

Valtioneuvoston kanslia avaa Nykytunteen museon tukemaan poikkeusajan tunteiden käsittelyä

Finland opens a virtual museum of the emotions of the pandemic

Mikäli sinulla on lisäkysymyksiä, olethan yhteydessä meihin! Suomi toimii -tiimi vastaa mahdollisiin lisäkysymyksiin pikimmiten. Yhteystiedot löydät sivun lopusta.

 

Tulevia tapahtumia

Nykytunteen museo osallistuu Helsingin Taiteiden yöhön järjestämällä tunnetarinoiden illan.

Kahdessa ilmaisnäytöksessä tarinateatteri Voxin johdolla palataan poikkeusajan ilmiöihin ja tunteisiin, sekä yleisön omakohtaisiin kokemuksiin Nykytunteen museossa kirjoitettujen kirjeiden avulla. Jo lähes 700 ihmistä on kirjoittanut anonyymisti itselleen kirjeen tulevaisuuteen Nykytunteen museossa, jossa niitä julkaistaan kirjoittajan luvalla.

Aika: 18.8.2022, näytökset klo 17 ja 19:30 (kesto 75min)
Paikka: Bio Rex Lasipalatsi, Mannerheimintie 22-24, Helsinki

Tapahtuma käynnistää kiertueen, joka nähdään syksyllä myös Turussa (28.9.), Joensuussa (24.11.) ja Rovaniemellä (30.11.). Kiertueesta tiedotetaan erikseen.

Lisätietoa tunnetarinoiden illoista

Lisätietoa Helsingin Taiteiden yön tapahtumasta

Kuvapankki

Kuvapankistamme löytyvät sisällöt on vapaasti median käytettävissä.

Esittelyvideo kertoo, miksi ja miten Nykytunteen museo tehtiin.

Ota yhteyttä:

Päivi Tampere

Viestintäpäällikkö

puh. 050 329 2311

Johanna Kaprio-Papageorgiou

Viestinnän erityisasiantuntija

puh. 0295160140

Jenny Thuneberg

Viestintäasiantuntija

puh. 0295161161