Kuva: Heidi Holma

Nykytunteen museo on virtuaalinen museo ja elämyksellinen kertomus poikkeusajan tunteista

Nykytunteen museo on osa valtioneuvoston kanslian Suomi toimii -kokonaisuutta, jolla tuetaan kansalaisten henkistä kriisinkestävyyttä.
Valtioneuvoston kanslian koordinoiman Suomi toimii -kokonaisuuden tehtävä on tukea ihmisten ja yhteiskunnan toimintaa ja jaksamista kriisitilanteessa sekä vahvistaa henkistä kriisinkestävyyttä ja resilienssiä viestinnän keinoin. Tavoitteena on antaa tukea ihmisten tunteille, vahvistaa luottamusta oman elämän hallintaan ja tärkeisiin yhteisöihin sekä luoda auttamisen ja tukemisen toimintakanava.

Nykytunteen museo on osa hanketta. Museoon on tallennettu Suomessa asuvien ihmisten tunteita poikkeusajalta, ja se tarjoaa mahdollisuuden reflektoida omia tunteitaan niiden kautta. Omien tunteiden ymmärtäminen ja niihin palaaminen on tärkeää toipumisen kannalta.

Tunteita on kerätty tutkimalla tilastoja, hakutrendejä, kansalaisten kulutuskäyttäytymistä, järjestöjen tutkimuksia, sosiaalisessa mediassa ja verkossa nousseita ilmiöitä, uutisia ja ihmisten liikkumista sekä käyttäytymistä poikkeusajan käännekohdissa, kuten valmiuslain julistamisessa tai Uudenmaan sulkemisessa. Kerätyn tiedon tueksi eri alojen asiantuntijat ovat auttaneet ihmisten käytöksen tulkinnassa.

Nykytunteen museo lanseerattiin syksyllä 2021. Se käsittelee tapahtumia vuodesta 2020, koronapandemian alusta alkaen. Syksyllä 2022 museo täydentyi käsittelemään tunteita liittyen myös Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa sekä ilmastokriisiin.

Nykytunteen museo auttaa meitä palautumisessa ja samalla tallentaa poikkeuksellisen ajan, poikkeuksellisella tavalla, olemalla ensimmäinen museo, joka keskittyy pandemia-ajan tunteiden tallentamiseen. Tunteiden ymmärtäminen ja tallentaminen tulevat myös tulevaisuudessa auttamaan yhteiskuntaamme vastaavien tapahtumien ennakoinnissa. Museoon jo kerätty ja sen keräämä tieto on tarkoitus luovuttaa Suomen Kansallisarkistolle ja sitä kautta tutkijoiden käyttöön.

Tiedotteet

Suomi puhuu -kiertueella puhutaan kriiseistä ja tunteista (julkaistu 22.9.2022)

Valtioneuvoston kanslia avaa Nykytunteen museon tukemaan poikkeusajan tunteiden käsittelyä (julkaistu 7.10.2021)

Mikäli sinulla on lisäkysymyksiä, olethan yhteydessä meihin! Suomi toimii -tiimi vastaa mahdollisiin lisäkysymyksiin pikimmiten. Yhteystiedot löydät sivun lopusta.

 

Kuvapankki

Kuvapankistamme löytyvät sisällöt on vapaasti median käytettävissä.

Ota yhteyttä:

Päivi Tampere

Viestintäpäällikkö

puh. 050 329 2311

Esittelyvideo kertoo, miksi ja miten Nykytunteen museo tehtiin.