Ensimmäinen askel toipumiseen on omien tunteiden ymmärtäminen

Itsereflektointi on tapa arvioida ja oppia tuntemaan itsensä. Silloin annamme aivoillemme mahdollisuuden pysähtyä kaaoksen keskellä, selvitellä sotkuiset ajatukset ja lajitella kokemamme. Sen avulla voimme löytää merkityksiä toiminnallemme ja tulkita itseämme.

Milloin viimeksi reflektoit elämääsi? Ehkä vuodenvaihteessa, jolloin mietit kulunutta vuotta ja valmistauduit ottamaan uuden vastaan? Tämän lisäksi elämässämme tulee harvoin hetkiä, jotka on omistettu omien ajatusten, tunteiden ja haaveiden miettimiselle.

Pandemia pakotti meidät sisälle. Lähelle peilejä ja digitaalisia näyttöjä, jotka heijastivat meidät itsemme takaisin. Kuukaudesta toiseen vietimme heijastustemme kanssa, mutta näimmekö todella itseämme? Nyt olemme keränneet nuo heijastukset nykytunteen museoon.

Nykytunteen museo on peilisi, aktiivinen itsereflektoinnin apuvälineesi. Se tarjoaa sinulle mahdollisuuden mennä ajassa taaksepäin ja nähdä itsesi ja kaltaisesi uusin silmin – mitä tapahtui? Mitä tunsit? Nykytunteen museo on tila ja työkalu, jonka avulla voit tulkita itseäsi ja ehkä oppia jotain uutta.

Kuvaaja: Samuli Ikäheimo

Käyttäytymisemme taustalla on kuusi perustunnetta

Tunteet ovat monimutkaisia järjestelmiä, joihin vaikuttavat ulkopuoliset ärsykkeet ja jotka ohjaavat toimintaamme. Tiedostamalla omat tunteemme, voimme helpommin säädellä niitä ja käyttäytymistämme. Tunnemaailmamme voidaan johtaa kuuteen perustunteeseen.

Ilo

Kun hallitseva perustunteesi on ilo, saatat tuntea itsesi leikkisäksi, kiinnostuneeksi, ylpeäksi, rauhalliseksi, optimistiseksi, uteliaaksi, kiitolliseksi, luovaksi tai inspiroituneeksi.

Suru

Kun hallitseva perustunteesi on suru, saatat tuntea itsesi yksinäiseksi, epätoivoiseksi, syylliseksi, eristäytyneeksi, uhriksi, voimattomaksi tai tyhjäksi.

Pelko

Kun hallitseva perustunteesi on pelko, saatat tuntea itsesi ahdistuneeksi, epävakaaksi, hylätyksi, huolestuneeksi, hermostuneeksi, merkityksettömäksi, avuttomaksi tai torjutuksi.

Suuttumus

Kun hallitseva perustunteesi on suuttumus, saatat tuntea itsesi petetyksi, kriittiseksi, vähätteleväksi, ärsyyntyneeksi, nöyryytetyksi, kateelliseksi tai katkeraksi.

Inho

Kun hallitseva perustunteesi on inho, saatat tuntea itsesi pettyneeksi, kauhistuneeksi, tuomitsevaksi, häpeileväksi, kauhistuneeksi tai epäileväksi.

Hämmennys

Kun hallitseva perustunteesi on hämmennys, saatat tuntea itsesi jännittyneeksi, yllättyneeksi, innokkaaksi, kiihkeäksi innostuneeksi tai ahneeksi.