Kuva: Ville Maali

Rasismin vastainen mielenosoitus

Ilo

Lämmin kesätuuli puhaltaa hiussuortuvan otsalle, aurinko lämmittää kasvoja ja häikäisee silmiä. Ilmassa leijuu grillimakkaran tuoksu. Lokki kirkuu yläpuolella. “Black lives matter!”, joku huutaa muutaman metrin päässä. Auringon lämpö tuntuu sydämessä asti. Ympärillä on ihmisiä. Ei ihan vieressä, mutta ympärillä kuitenkin. Tärkeän asian puolesta, yhdessä kävellen, hymyillen.

”Auringon lämpö tuntuu sydämessä asti.”

Rasismin vastaiset mielenilmaukset olivat globaali ilmiö

Globaali maailma tuo ihmiset ja ilmiöt lähelle riippumatta välimatkoista. Kun Yhdysvalloissa tummaihoinen George Floyd kuoli valkoisen poliisin tukehduttamana, se käynnisti rasismin vastaisen ketjureaktion, joka levisi myös Eurooppaan. Kesäkuun alussa, 3. kesäkuuta, 3 000 ihmistä kokoontui Senaatintorille ja globaalisti sadat tuhannet osoittivat mieltään netissä. Mielenosoituksen aikana Suomessa oli voimassa kokoontumisrajoitus (maks. 500 henkeä), joten iltapäivällä poliisi joutui keskeyttämään mielenosoituksen.

Mielenosoitus vahvistaa laumahenkeä ja tuo lohtua

Vaikka epäoikeudenmukaisuus tapahtuu kaukana, voi se silti koskettaa. Suomessa moni tunsi tarvetta toimia ja osoittaa tukensa Yhdysvalloissa sortoa kokevien puolesta. Mielenosoituksessa ja sen myötä nostettiin myös esiin rasismi Suomessa. Mielensä osoittaminen yhdessä samanhenkisten kanssa voi lisätä tunnetta yhteenkuuluvuudesta. Se voi tuoda turvallisuuden tunnetta ja lohtua.

Miltä sinusta tuntui?

Vaihtoehdot liittyvät tämän ilmiön ja sivun päätunteeseen. Kutsumme näitä toissijaiseksi tunteiksi. Voi kuitenkin olla, että et kokenut asiaa näin. Ehkä sinun päätunteesi olikin joku muu? Vastaa silloin “muu” ja kerro halutessasi kirjeellä mitä tunsit.

Kun osallistuin mielenosoitukseen, tunsin…

Järjestelmässä tapahtui virhe. Yritä hetken kuluttua uudestaan.

Kiitos,

et ollut yksin tunteidesi kanssa.

{{ parseInt(result.result_count * 100 / totalVotes)}} %

{{ result.result_name }}

Kuva: Milka Alanen

Festariton kesä

Hämmennys