Henkilö seisoo eteisessä ulkovaatteet päällä huivi suunsa peitteenä. Käsissä hänellä on maski ja käsidesi.

Kuva: Katja Tähjä

Työminä

Hämmennys

Kävelen varovaisesti alas tuttua katua. Mutkan kohdalla hidastan. Jotain puuttuu. Se jatkuva taustahumina, joka on yleensä aina läsnä. Se joka syntyy autoista, ihmisistä, ratikoista. Hiljaisuus painaa korvia. Ohi ajaa tyhjä bussi. Ihan kuin olisi jatkuva tapaninpäivä. Toimistorakennus näyttää vieraalta ja samaan aikaan tutulta ja turvalliselta. Kauanko siitä on, kun olin viimeksi täällä? Kuusi kuukautta? Pitkä lomautusjakso oli kamala. Jatkuva epätietoisuus ja pelko rahojen loppumisesta ahdisti. Aina kun puhelin soi, sekin ahdisti. Mikä vain puhelu saattoi kertoa uudesta lomautuksesta. Tai lopullisesta irtisanomisesta. Tartun ovenkahvaan, sydän soittaa rumpusooloa. Mitä työkaverit sanovat kun nähdään? Onkohan se sama tuttu siivooja vielä talossa, ei kai se ole saanut kenkää? Kurkussa on kuiva pölypallo, ryin sitä alas.
Kenenköhän pöydät ovat tyhjillään?

”Tartun ovenkahvaan, sydän soittaa rumpusooloa.”

Päivärahakulut nousivat 58 % vuonna 2020

Korona sysäsi työllisyysasteen syöksylaskuun vuonna 2020. Ansiopäivärahoja maksettiin lähes miljardi euroa edellisvuotta enemmän, ja lomautettujen määrä kasvoi ennennäkemättömän korkeaksi. Jopa 90-luvun laman luvut jäivät tästä jälkeen. Pitkät ja toisiaan seuraavat lomautusjaksot aiheuttivat epävarmuutta työmarkkinoilla sekä huolta omasta ja perheen tulevaisuudesta ihmisten mielissä.

Etätyöapatia uuvutti suomalaiset

Psyykkisistä syistä kirjoitetut sairauslomat kasvoivat merkittävästi poikkeusolojen aikana. Yleisimpiä syitä sairauslomille olivat stressi ja uupumus. Erityisesti työpäivien monotonisuus ja sosiaalisten kontaktien puute aiheuttivat etätyöapatiaa.

Miltä sinusta tuntui?

Vaihtoehdot liittyvät tämän ilmiön ja sivun päätunteeseen. Kutsumme näitä toissijaiseksi tunteiksi. Voi kuitenkin olla, että et kokenut asiaa näin. Ehkä sinun päätunteesi olikin joku muu? Vastaa silloin “muu” ja kerro halutessasi kirjeellä mitä tunsit.

Kun saavuin pitkästä aikaa työpaikalle, tunsin…

Järjestelmässä tapahtui virhe. Yritä hetken kuluttua uudestaan.

Kiitos,

et ollut yksin tunteidesi kanssa.

{{ parseInt(result.result_count * 100 / totalVotes)}} %

{{ result.result_name }}