Kuva: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Solidaarisuusaalto

Hämmennys

Onneksi isällä oli tämä, katsastettukin juuri. Ettei sitten hyydy kesken matkan, se on niin pitkä ja monta asiaa pitää ottaa huomioon. Muistinko varmasti kaiken? Mitä rajalla pitikään sanoa, ajatukset sekoittuvat viime yön levottomiin uniin. Mieli ei rauhoitu, mitä jos en selviäkään tästä. Mitä jos rajan toisella puolen käy jotain. Miten isän pakettiauton käy. Miten äidin käy. Onko bensaa riittävästi, missä vesipullo on. Kuka siellä on vastassa. Nyt täytyy lähteä.

”Mitä rajalla pitikään sanoa, ajatukset sekoittuvat viime yön levottomiin uniin.”

Sodan syttyminen herätti suomalaisten tarpeen auttaa

Venäjän hyökkäys Ukrainaan sai suomalaiset tekemään lahjoituksia poikkeuksellisen nopeasti ja paljon. Suomalaiset lahjoittivat alle puolessatoista kuukaudessa 53 miljoonaa euroa Ukrainaa auttaviin keräyksiin. Usea järjestö raportoi saaneensa ennätyksellisen paljon lahjoituksia, erityisesti ukrainalaisten perheiden ja lasten tueksi. Osa suomalaisista myös järjesti itse tavarakeräyksiä ja jopa ajoi näitä pakettiautoilla perille. Järjestöt kuitenkin painottavat, että tutkitusti paras tapa auttaa on luotetun järjestön kautta: silloin perille saadaan oikea määrä lääkkeitä, ruokaa, sairaalatarvikkeita ja muuta kulloinkin tarvittavaa apua. Silloin myös apu menee virallista reittiä, mikä vähentää riskiä hyväksikäytön tai pimeän kaupan syntymiselle.

Lähde: Vala 2022

Näin voit auttaa Ukrainalaisia

Ihmiset Suomessa haluavat auttaa ukrainalaisia hädän keskellä, ja viranomaiset saavat asiasta paljon yhteydenottoja. Sisäministeriö on koonnut tietopaketin muun muassa raha-, tavara- ja vaatelahjoituksista sekä ukrainalaisten majoittamisesta ja kuljetusten järjestämisestä.

Avun tarjoaminen ukrainalaisille | sisäministeriö

Miltä sinusta tuntui?

Vaihtoehdot liittyvät tämän ilmiön ja sivun päätunteeseen. Kutsumme näitä toissijaiseksi tunteiksi. Voi kuitenkin olla, että et kokenut asiaa näin. Ehkä sinun päätunteesi olikin joku muu? Vastaa silloin “muu” ja kerro halutessasi kirjeellä mitä tunsit.

Kun minulla oli mahdollisuus auttaa ukrainalaisia, olin

Järjestelmässä tapahtui virhe. Yritä hetken kuluttua uudestaan.

Kiitos,

et ollut yksin tunteidesi kanssa.

{{ parseInt(result.result_count * 100 / totalVotes)}} %

{{ result.result_name }}

Kuva: Heidi Holma

Ympäristösuru