Kuva: Elias Lahtinen & Saara Tuominen

Taidetyhjiö

Pelko

Istun sohvalla ja päätäni särkee. Televisiosta tulee tiedotustilaisuus. Kuulen, mutta en kuuntele. Mutta kai tämä on ohi kesään mennessä? On aamupäivä, mutta suuri väsymys hyökyy ylitseni. Poimin 16-vuotiaana mansikoita, voisinko tehdä sitä tänä kesänä? Uutisissa lukee aina, että mansikanpoimijoille maksetaan hyvin.

“…suuri väsymys hyökyy ylitseni.”

Ensin peruttiin festarit

Isojen tapahtumien peruminen oli ensisoittoa taide- ja kulttuurialan tekijöiden ahdingolle. Tapahtumat työllistävät artistien lisäksi lukuisia ammattiryhmiä: valo- ja ääniteknikoita, roudareita, tapahtumasuunnittelijoita ja niin edelleen.

Viekö korona elannon lisäksi intohimon?

Valtava osa kulttuuri- ja tapahtuma-alan tekijöistä toimii freelancereina tai yksityisinä elinkeinonharjoittajina. Poikkeusaika nosti esiin freelancereiden ja elinkeinoharjoittajien heikon työmarkkina-aseman ja heikot tukimuodot. Kun oman alan työtilaisuuksia ei ollut, tai ammattia ei voinut harjoittaa, osa tekijöistä etsi elinkeinoa muilta aloilta. Alan järjestöt ja liitot vaativatkin läpi poikkeusajan äänekkäästi tukea alalle. Ahdingolla pelätään olevan pitkäaikaisia vaikutuksia: mitäs jos ahdinko uuvuttaa ja vie taiteentekijän intohimon työhönsä? Köyhtyykö Suomen kulttuurikenttä koronakriisin seurauksena?

Miltä sinusta tuntui?

Kun kuulin, että taide- ja kulttuurielämykset sekä muut tapahtumat perutaan, tunsin…

Järjestelmässä tapahtui virhe. Yritä hetken kuluttua uudestaan.

Kiitos!

Et ollut yksin tunteidesi kanssa.

{{ parseInt(result.result_count * 100 / totalVotes)}} %

{{ result.result_name }}

Kuva: Emilia Anundi

Unettomuus

Pelko