Kuva: Emilia Anundi

Unettomuus

Pelko

Nukkumaanmeno pelottaa. Mitäs jos en taaskaan nukahda? Kun ilta lähenee, ahdistus nousee sisältä. Ajatukset pyörivät päässä. Sänky on vankilani, tyynyt, peitto ja lakanat vartijoita. Tuntuu oudolta ajatella, että toiset vain nukkuvat yönsä. Nukahdan vain herätäkseni aamuyöllä säpsähtäen.

“Sänky on vankilani, tyynyt, peitto ja lakanat vartijoita.”

Koronasomnia valtasi maailman

Koronan aiheuttamaa unettomuutta tavataan ympäri maailman. Taipumus ahdistuneisuuteen saattaa olla vaikuttava tekijä siinä, kärsiikö koronapandemian aiheuttamasta unettomuudesta. Unettomuus iski ahdistukseen taipuviin suomalaisiin pahemmin kuin esimerkiksi italialaisiin – vaikka Italiaan pandemia iski rajummin.

Unitutkija Markku Partinen kertoo unettomuudesta ja siihen liittyvistä tunteista.

Uni on tärkeää elpymisen kannalta

Uupumus- ja väsymysoireet ovat yleistyneet jatkuvasti viime vuosina. Koronapandemia on huonontanut unenlaatua ja nukkumista entisestään. Yleisin oire on unenlaadun heikentyminen. Ihminen heräilee öisin, ja jatkuva pohdiskelu ja ahdistuneisuus valvottavat. Kun nukkuu huonosti, unen aikana ei tapahdu elpymistä. Aivot eivät palaudu, ja niihin kertyy kuona-aineita. Se taas johtaa väsymykseen ja uupumukseen.

Miltä sinusta tuntui?

Vaihtoehdot liittyvät tämän ilmiön ja sivun päätunteeseen. Kutsumme näitä toissijaiseksi tunteiksi. Voi kuitenkin olla, että et kokenut asiaa näin. Ehkä sinun päätunteesi olikin joku muu? Vastaa silloin “muu” ja kerro halutessasi kirjeellä mitä tunsit.

Illalla nukkumaan mennessäni tunsin…

Järjestelmässä tapahtui virhe. Yritä hetken kuluttua uudestaan.

Kiitos!

Et ollut yksin tunteidesi kanssa.

{{ parseInt(result.result_count * 100 / totalVotes)}} %

{{ result.result_name }}

Kuva: Katja Tähjä

Etätyö

Hämmennys