Henkilö istuu ikkunan vieressä tietokoneella ja näyttää tylsistyneeltä.

Kuva: Emilia Anundi

Tulevaisuudenpelko

Pelko

Toissapäivänä ostamani uusi kevättakki kummittelee eteisen kaapissa. Vatsassani lentelee perhosia. Samalla rahalla olisin ostanut viikon ruoat. Miten elinkään viime kuun niin holtittomasti? En laittanut taaskaan mitään säästöön. Korviani kuumottaa. Mitä tapahtuu, jos rahantulo loppuu?

“Korviani kuumottaa. Mitä tapahtuu, jos rahantulo loppuu?”

Työttömyyskassat kokivat jäsenvyöryn

Lähipäivinä ennen ja jälkeen pandemian julistuksen hakukoneissa nousivat selkeästi työttömyyteen liittyvät hakutulokset verrattuna vuotta aikaisempaan. Kevään aikana Suomen suurin työttömyyskassa, YTK, sai lähes kaksi kertaa enemmän uusia jäseniä kuin edeltävänä vuonna.

Psykoterapeutti Maaret Kallio kehottaa jakamaan turvattomuuden ja epätoivon tunteita.

Jo ajatus työttömyydestä voi olla ihmiselle kriisi

Varsinkin länsimaissa koronan tuoma tulevaisuuden näkymien hämärtyminen aiheutti pelkoa ja ahdistusta. Aika moni joutui käymään isojakin pohdintoja sen kanssa, että ei voinutkaan suunnitella elämää kuuden kuukauden päähän tai asiat eivät olleetkaan kontrollissa.

Se että tulevaisuus on epävarmaa, se ei saa estää meitä suunnittelemasta tai haaveilemasta. On hyvä oppia joustokykyä ja miettiä, kuinka voit auttaa itseäsi sopeutumaan muutoksiin, joita elämä tuo väistämättä vastaan. Ihmisen elämään kuuluu odottamattomia muutoksia, niin hyviä kuin huonojakin.

Jotta tulevaisuuteen voi suhtautua luottavaisesti, on hyvä miettiä, kuka tai mikä tuo sinulle turvaa? Sosiaalinen tuki ja omien kokemuksia jakaminen on tärkeää. Jo se, että voit jakaa jollekin turvattomuuden tunteesi, luo turvaa. Kuten jaettu epätoivo luo toivoa.

Miltä sinusta tuntui?

Vaihtoehdot liittyvät tämän ilmiön ja sivun päätunteeseen. Kutsumme näitä toissijaiseksi tunteiksi. Voi kuitenkin olla, että et kokenut asiaa näin. Ehkä sinun päätunteesi olikin joku muu? Vastaa silloin “muu” ja kerro halutessasi kirjeellä mitä tunsit.

Kun keväällä pohdin työttömyyden mahdollisuutta, tunsin…

Järjestelmässä tapahtui virhe. Yritä hetken kuluttua uudestaan.

Kiitos!

Et ollut yksin tunteidesi kanssa.

{{ parseInt(result.result_count * 100 / totalVotes)}} %

{{ result.result_name }}

Kuva: Elias Lahtinen & Saara Tuominen

Taidetyhjiö

Pelko