Etualalla älypuhelin, jossa on videopuhelu käynnissä. Puhelussa on kalju silmälasipäinen mies. Puhelimen takana vauva, jolla on yllään vaaleanpunainen paita.

Kuva: Laura Talvitie

Vauvakupla

Hämmennys

Ihoa värisyttää ja sydän lyö nopeammin. Tehdäänkö me oikeasti tämä? Hankitaan lapsi? Selaan netistä inspiraatiokuvia vauvan hoitopöydistä. Muistan nähneeni yhden niistä seuraamani vaikuttajan stoorissa. Kuvittelen elämää vauvan kanssa. Ihanaa ja raskasta. Mutta mikä olisikaan parempi aika kuin nyt? Molemmat kotona, eikä mistään jää raskausaikana paitsi, kun kaikki tapahtumat on peruttu. Sydäntä lämmittää. Tämä me tehdään. Me hankitaan lapsi.

”Ihoa värisyttää ja sydän lyö nopeammin. Tehdäänkö me oikeasti tämä? Hankitaan lapsi?”

Kevään 2020 haetuimmat termit liittyivät raskauteen

Pandemiakevät herätti haaveen lapsesta, ja Googlen hakutuloksissa raskauteen liittyvät haut nousivat huomattavasti. Syntyvyys on Suomessa ollut aiempina vuosina heikoissa kantimissa, mutta kääntyi pandemiavuoden loppuun mennessä lievään nousuun. Vuoden 2021 kevään aikana syntyi lähes tuhat lasta enemmän kuin edellisvuoden keväällä.

Lähde: Google trends

Vanhemmuuteen liittyvät tunteet ovat vahvoja

Lapsihaaveita siivittää usein jännitys ja epävarmuus. Voi olla, että raskaus ei alakaan suunnitellusti, mikä voi olla suuri pettymys ja yllätys. Vauvasta haaveileva voi joutua kohtaamaan monta jännittävää ja hämmentävää hetkeä. Raskaana oleva ihminen puolestaan tuntee usein vahvasti: ilon ja onnen tunteet voivat syventyä, mutta myös pettymys voi tuntua voimakkaasti. Myös ympäristön paine ja harkitsemattomat kommentit voivat satuttaa, hämmentää ja stressata.

Miltä sinusta tuntui

Vaihtoehdot liittyvät tämän ilmiön ja sivun päätunteeseen. Kutsumme näitä toissijaiseksi tunteiksi. Voi kuitenkin olla, että et kokenut asiaa näin. Ehkä sinun päätunteesi olikin joku muu? Vastaa silloin “muu” ja kerro halutessasi kirjeellä mitä tunsit.

Kun päätimme, että nyt alamme tehdä lasta, tunsin..

Järjestelmässä tapahtui virhe. Yritä hetken kuluttua uudestaan.

Thank you.

You were not alone with your feelings.

{{ parseInt(result.result_count * 100 / totalVotes)}} %

{{ result.result_name }}

Nainen ja mies, joiden välissä kaksi isoa pitkäkarvaista koiraa.

Kuva: Heedo Lee

Koirabuumi

Ilo