Opiskelija etäopiskelemassa kotonaan työpöydän ääressä. Huone on hyvin hämärä.

Kuva: Rebecca Skye Watson

Virtuaaliopiskelija

Inho

Tän piti olla mun elämän paras vuosi. Eka opiskeluvuosi, uusia kavereita, juhlia. Nyt mä oon yksin. Yksin uudessa kaupungissa, uudessa asunnossa. En edes tiedä, keitä mun kurssikaverit on. Tekis vain mieli palata kotiin, siellä on ystäviä ja perhe. Mulla on ikävä mun läheisiä ja mun vanhaa tuttua ympäristöä.

”En edes tiedä, keitä mun kurssikaverit on.”

Nuorten mielenterveys oli vaarassa

Keväällä 2020 nuoret aikuiset siirtyivät asteittain etäopetukseen. Kun peruskoululaiset pääsivät takaisin kouluun, nuoret ja nuoret aikuiset jatkoivat etäopiskelua vuoden 2020 loppuun asti ja vielä seuraavan vuoden puolelle. Uuvuttava etäopiskelu ja epävarmuus tulevasta näkyi piikkinä mielenterveysongelmissa: tukipalveluiden kysyntä nousi rajusti.

Opiskelijat tunsivat itsensä petetyiksi

Opiskelujen aloittaminen on nuoren aikuisen elämässä iso käännekohta. Siihen liittyy paljon ajatuksia, odotuksia ja pelkoja. Odotetaan fuksiaisia, uusia luokkakavereita ja muuttoa toiselle paikkakunnalle. Etäopiskelu oli monelle uuvuttavaa, ja yksinäisyys vaivasi nuoria ja nuoria aikuisia enemmän kuin koskaan.

Miltä sinusta tuntui?

Vaihtoehdot liittyvät tämän ilmiön ja sivun päätunteeseen. Kutsumme näitä toissijaiseksi tunteiksi. Voi kuitenkin olla, että et kokenut asiaa näin. Ehkä sinun päätunteesi olikin joku muu? Vastaa silloin “muu” ja kerro halutessasi kirjeellä mitä tunsit.

Kun olin opiskellut etänä monta kuukautta, tunsin…

Järjestelmässä tapahtui virhe. Yritä hetken kuluttua uudestaan.

Kiitos,

et ollut yksin tunteidesi kanssa.

{{ parseInt(result.result_count * 100 / totalVotes)}} %

{{ result.result_name }}

Koululaiset ulkona keväisessä säässä jonottamassa merkityin turvavälein. Osalla mukanaan ylioppilaslakki.

Kuva: Laura Talvitie

”Pesitkö kädet?”

Hämmennys